Érted, hogy mit üzen neked a bőröd?

Érted, hogy mit üzen neked a bőröd?

2019/jún./11

A bőr a legnagyobb érzékszervünk, éppen ezért kiül rá minden, ami a testünkben történik. Lehet, hogy most is próbál neked üzenni valamit! Zsírosabb vagy pont ellenkezőleg szárazabb mint általában lenni szokott? Fénytelen, tele van mitesszerekkel, kiütésekkel, kipirosodott, megduzzadt vagy ég? Pontosan ezek azok a jelek, amikre oda kell figyelned és megtanulnod őket helyesen értelmezni.

 

  1. Mit próbál üzenni neked a bőröd?

 

  • Pattanások és mitesszerek

Ha a bőrödön nagy számban jönnek ki pattanások és mitesszerek annak a legtöbb esetben valamilyen hormonális okai lehetnek, de akár  rossz táplálkozás, étel intolerancia, betegség vagy helytelen bőrápolás is okozhatja. A helytelen tisztítás (pl. szintetikus parfümöt vagy szilikont tartalmazó arctisztító) növeli a zsírtermelést, így van ez akkor is, ha tornázás után nem törlöd le az izzadságot így a por beleragad a pórusaidba. A leginkább azonban a stressz, az állandó fogdosás, a pattanások kinyomogatása és az életstílus (dohányzás, étkezés, alkohol, nem elegendő alvás) az ami  leginkább megmutatkozik az arcbőrön.

 

 

  • Nagyon száraz bőr és korai ráncok

A száraz bőr a nem megfelelő hidratáltság, a helytelen étkezés, rossz bőrápolási szokások, stressz, környezeti változások miatt alakulhat ki. A kevés víz és a nem elegendő vitamin, ásványi anyag és egészséges zsír miatt az arcod dehidratált, élettelen lehet. A bőrt kiszárítják a magas alkoholtartalmú s allergénekkel teli kozmetikumok is, valamint  a túl gyakori arctisztítás vagy épp a túl meleg vízzel való zuhanyzás. Ha úgy érzed, hogy a száraz bőröd pirosodik, viszket akkor sajnos lehet, hogy ekcémával küszködsz. Ekcéma esetén nem létezik 100%-ban biztos kezelési mód, a legjobb amit tehetsz, hogy figyeled mit eszel, milyen termékeket használsz és, hogy milyen szituációk értek. Ez alapján meg tudod állapítani, hogy mi az ami jó és mi az ami rossz a bőrödnek.

  1. Hogyan törődj a bőröddel
  • Az étrend megváltoztatása

Ha nem tudsz mit kezdeni a problémás bőröddel, próbáld ki, hogy egy hétig minden ételt magadnak készítesz. Felejtsd el az ebédmenüket, éttermeket vagy éppen gyorskajákat. Hagyd ki az étrendedből a magas cukortartalmú, zsíros, olajban sült életeket és allergéneket. Sok esetben a tejtermékek is rontják a bőr állapotát és előidézik az ekcémát. Az étrended úgy tervezd meg, hogy sok egészséges zsírt (pl. avokádó, tojás, dió, hal, szűz növényi olajak) tartalmazzon. Egyél sok fehérjét, hüvelyest és figyelmesen előkészített ételt, a legjobb ha mindent párolsz. Fontos, hogy az étrended ne drasztikusan egyik napról a másikra változtasd meg, hanem folyamatosan, mert a radikális diétával csak stresszeled magad és a bőröd.

  • A bőrápolás megváltoztatása

Fontos a bőröd minden jelzését figyelni, egy-egy kozmetikai termék használata után. A szemek viszketése, a mitesszerek és pattanások megszaporodása, kiporosodás, kiszáradás, ezek mind azt jelentik, hogy a bőröd nem elégedett. A pattanásaid kezelésére próbálj olyan terméket használni, ami nem szárítja ki a bőrt. Ha a bőrödre túl zsíros termékeket használsz, arra csak még aktívabb zsírtermeléssel fog reagálni. A kozmetikumaid kiválasztásakor helyezd előnybe az antibakteriális, gyulladáscsökkentő és antioxidánsokkal  teli termékeket. Az olyan hatóanyagok mint a teafa olaj, zöld tea vagy épp neem por nagyon hatásosak a problémás bőr kezelésében. Ha a bőröd nagyon száraz akkor nyúlj az olajos szérumokhoz  és a gazdag krémekhez. De ne feledd, csak nedves bőrre használd az olajat és a testvajat is.

 




Translation missing: hu.blogs.article.additional_articles

A tökéletes hajkorona titkai
A tökéletes hajkorona titkai

2018/okt./02

Te is mindig olyan hajkoronáról álmodoztál, mint amilyet a sampon reklámokban lát az ember? Nem lehetetlen, csupán néhány trükköt be kell tartanod. Ebben a szeles, őszies időben a hajkorona is nagyobb törődést igényel.

Tovább...

A létfontosságú víz
A létfontosságú víz

2018/ápr./14

Ebben a bejegyzésben a legegyszerűbb szépítő csodaszer, a víz és a bőröd kapcsolatáról lesz szó...

Tovább...

A kávé jótékony hatásai bőrödre
A kávé jótékony hatásai bőrödre

2018/márc./21

Képzeld el, a kávé nem csak téged, de a bőrödet is felébreszti...és emellett rengeteg olyan hatása van rá, amiről lehet nem is tudtál. A kávé koffein tartalma a bőrünket is szépíti! Összegyűjtöttem neked néhányat ezek közül a pozitív hatások közül:

Tovább...

English   Deutsch   Italiano   Românesc   Česky   Slovensky   Polska   България